tisdag 16 oktober 2012

BESÖK PÅ EKENÄS SLOTT





Ekenäs sagoslott (bild google)
Förra helgen var det åter dags för Rollsklubbens höstträff, denna gång förlagd till Östergötland. Vid Ekenäs slott strålade vi samman och solen sken från en klarblå himmel. Vi blev varmt mottagna av slottsfogden.


 




 Ekenäs är ett riktigt sagoslott. Det har anor från 1600-talet och Sten Sture perioden och är väldigt fint bevarat. Mycket rysliga historier finns att berätta om detta slott.
Slottsfogden guidade oss genom slottet och gav en historisk uppdatering av vår historia och våra kungar.    


När vi kom innanför slottsporten så mötes vi av stor bild av hönspigan som räddade slottet från ryssarna. När de var på väg att erövra slottet satte hon ut eldar runt slottet och sprang ut och ropade på ryska "slottet brinner skynda er iväg!" Så nu hedras hon med detta porträtt vid ingången.




Vi fick en inblick i hur det var att leva på 1600-talet. Det kunde vara stora gillen då det bjöds på väldigt mycket mat, upp till 65 olika rätter! Man dukade fint, den stora vita duken användes som servett.  Tänk hur det såg ut efteråt! Eftersom det var svårt att få ner så mycket mat, dukade man även med en fjäder vid matbordet eller en kula som var fäst vid ett långt snöre. Det var meningen att gästerna skulle reta sig i halsen för att kräka upp maten. Därefter började de på ny kula! Usch vilket bordskick! Jag skulle inte vilja vara med då.
Rummen som vi såg, var möblerade efter som det såg ut på den tiden, Endast det blå tornrummet var autentiskt.



Blå rummet




Fler vackra möbler och slottsfogden i berättartagen om de kungliga intriger, som demonstreras genom dockor.

Mellan rummen fanns trånga gångar och trappor för att tjänstefolket skulle snabbt ta sig fram.



Här visas hur en björnjakt gick till.

Fogden berättade också om de döda som gick igen om natten. Den vita frun som kom om natten till gästrummet t.ex.
I Källarvalvet blev en av drängarna inmurad, när han försökt att dränka ett schattull med hemliga papper. Försökte någon ta håll på väggen så gick det illa, det fanns det flera bevis för.

Här blev drängen inmurad

Det var en underhållande guidning av slottet och jag kan rekommendera ett besök, när det är öppet. Nu på hösten har de spökvandringar och till jul är det julmarknad där. Sommartid har de musik på slottet.


Efter att beundrat utsikten och fått kaffe och smörgås i slottscaféet av slottscaféfogden begav vi oss till Söderköpinge Brunn.

2 kommentarer:

  1. Vilken trevlig weekend! Slottet är hättefint, skulle vara väldigt spännande att vara med! Kul med berättelser från förr, tiderna ha verkligen förändrats! Tack och lov att man inte längre behövs kräkas upp maten!

    Väldigt spännande med spökhistorier! Väldig fascinerande att lyssna på de som går igen på nätter (och dagar) man får verkligen en tankeställare, är det bara inbillning och gamla skrönor eller stannar visa andar kvar i vår värld och hemsöker oss? Väldigt spännande, många funderingar som väcks!

    SvaraRadera
  2. Trots att jag är från Östergötland har jag aldrig varit på Ekenäs. Vilken miss!! Jättekul referat från ert besök där! En bra guide är värd hur mycket som helst!
    Kram.

    SvaraRadera