onsdag 5 oktober 2011

HÖSTTRÄFF




I helgen var det åter dags för Rollsklubbens årliga höstträff. Denna gång på Gyllene Uttern vid Vättern.

Efter att åkt genom ett dimmigt Skåne och Kronbergs län anlände vi till vårt första stopp Huskvarna fabriksmuseum. Här skulle vi stråla samman med våra vänner från klubben. Efter glatt återseende och kramar så gick vi in för att bevista museet. Vi blev guidade genom mer än Huskvarnas 300-åriga historia.





Titta så vackert museet ligger!
Vilken stor betydelse Huskvarna fabriken haft för vårt liv och vardag! Från början 1689 som vapentillverkare för den svenska krigsmakten. Här fanns en ansenlig mängd vapen som används av konung, adel och menig.
Senare gjorde de våra kök, våra symaskiner och våra cyklar. 



Den äldsta gjutjärnspisen

Den första symaskinen "Kattryggen".


Cykeln känner vi igen.
Där fanns en hel avdelning med motorcrosscyklar som varit med och vunnit många tävlingar. Nedan visar jag en del av prishyllan, en ansenlig samling.



Nu för tiden är nästan all tillverkning i Kina utom motorsågarna. Lite sorgligt är det allt när så mycket tillverkning sker utomlands. Mycket gedigen kunskap går förlorad.

Efter detta givande besök så begav vi oss till hotellet. Eftermiddagen var underbar och solen tittade fram genom dimman, så vi kunde sitta ute på terrassen och fika innan vi gjorde oss iordning för träffens höjdpunkt. En superb middag i hotellets fina restaurang.




2 kommentarer:

  1. SÅ intressant!! Tänker på att vi passerar Huskvarna VARJE gång vi åker till Motala, alltså har vi gjort det hundratals gånger, men aldrig att vi stannat och gått på det museumet. Lät väldigt intressant och jag håller med dig om att det är tråkigt att så mycket produktion är utflyttad.

    SvaraRadera
  2. Jippie! Nu gick det att kommentera!

    SvaraRadera