måndag 23 maj 2011

TATTOO




I går kväll var Tor och jag på Malmö Arena och upplevde en av de mest fantastiska musikupplevelser, som vi varit med om. Sweden International Tattoo arrangerad av framförallt Malmö Brandkår. Vi fick uppleva militärorkestrar från skilda delar av världen, alla lika fantastiska. Våra svenska musikband Malmö Brandkårs Musikkår, följd av Marinens Musikkår, mäter sig väl med de internationella banden, från bl.a Boston, Polen, Norge, Scotland.
Tor gladde sig särskild åt Hans Majestet Kongens Garde från Norge. De var ett av de största banden och det var en fröjd att se deras uppvisning. Tänk 72 man i musikkåren och 32 man i drillbandet!  Det verkade som om alla var exakt lika långa, när de marscherade, så var det med millimeters exakthet (som tennsoldater).  Mitt i numret avlossade drillbandet ett skott, det vill säga 32 skott i samma ögonblick,  vilken precision och skicklighet!
Bland de långväga gästerna fanns, Band of The Royal Scotland från Edingburg Military Tattoo. Underbart och färggrannt med deras kiltar och härligt med säckpiporna. De var verkligen duktiga.
Från Boston och USA kom Middlesex Country Volunteers Fifes and Drums, en unik ensemble, som reser över hela världen med sin show. Orkestern har även spelat för USAs president.

Förrutom militärbanden uppträdde ett antal solister, där var sopranen Breena Conrad från Toronto, Alexander Lycke samt de tre Tenorerna från, Köpenhamn, Malmö och Göteborg.

Ett annat uppskattat framträdande var Polizei Berlin Motorradsportgruppe med sina hisnande akrobatiska framträdande.

Sen får man inte glömma Malmöflickorna, som dansade så fint med sina band eller med bollarna. Det är verkligen en fröjd för ögat att se.

Avslutningen var helt underbar, alla band och artister fyllde arenan och tillsammans med den stora publiken som stod upp, sjöng och spelades nationalsången. Idag är det inte så ofta detta förekommer.
Tänk er att det var slutsålt till sista stolen alltså 15000 biljetter.

Att ha en blog och försöka beskriva vardag och fest eller årets skiftningar, har gett mig väldigt mycket. Även om jag mest skriver, för att jag tycker om att skriva och att jag vill ha något att minnas och gå tillbaka till senare. Emellertid är det väldigt uppmuntrande, när någon kommentar vad jag skrivit, eller kanske ställer en fråga, det pepprar mig att fortsätta .
En som är väldigt duktig på att kommentera är Ingrid och då hon ställer en fråga blir jag glad, om jag lyckas svara! En sådan fråga som hon har ställt är just om vad Tattoo betyder. Nu har jag försökt ta reda på det och så har även jag fått en ny lärdom.  Detta är en av fördelarna med att blogga.

Tattoo kommer av det engelska ordet "tappen i" som var en signal till soldaterna att gå till kasern för natten. Ursprungligen var det också en order till marketentaren att sätta tappen i tunnan.
Denna uppgift har jag gogglat fram. 
Vi frågade också när vi var i Malmö och där var betydelsen lite roligare, det kom från Tap to när ölen var slut i tunnan och då man satte på korken, uppstod ljudet tap to.
I ett gammalt lexikon från 1936 står det så här: Tapto, från tap to, tappen till, att tappen skulle slås i öltunnerna. Signal å trumma, trumpet el jägarhorn eller utförd av musikkåren; gives då mannskapet om aftonen skall bege sig till förläggningarna.

3 kommentarer:

  1. enligt etymonline.com

    "signal," 1680s, "signal calling soldiers or sailors to quarters at night," earlier tap-to (1644, in order of Col. Hutchinson to garrison of Nottingham), from Du. taptoe, from tap "faucet of a cask" (see tap (2)) + toe "shut." So called because police used to visit taverns in the evening to shut off the taps of casks. Transf. sense of "drumbeat" is recorded from 1755. Hence, Devil's tattoo "action of idly drumming fingers in irritation or impatience" (1803).

    /Stina

    SvaraRadera
  2. Hej Astrid! Vilken enastående föreställning! Jag vet fler som var där och var lika entusiastiska. Riktigt kul att något sådant arrangeras i Malmö och det skulle jag också velat uppleva. Blir vemodig när du nämner Malmöflickorna eftersom våra tjejer var med där i flera år. De är otroliga och verkligen något vi kan vara stola över i regionen!
    TACK för efterforskningarna kring ordet tattoo! Jag har faktiskt aldrig hör några förklaringar till detta förut. Märkligt nog sa jag till Rikards föräldrar just att "tapto" har man ju hört talas om, men att jag inte visste om dessa ord hade något samband.
    Vi hörs! Kram Ingrid.

    SvaraRadera
  3. Hej
    Låter som en helt underbar show, tror du de kommer till Sundsvall så att man får njuta av dem här uppe också?
    Jag tror mer på motiveringen att ölen var slut. Ölen och vinet har en enormt stor inverkan på historian. När ryssarna kom och eldade upp stora delar av norrland, bland annats Sundsvall (därav alla dessa drakar som du kanske minns) och även Härnösand, det som räddades i Härnösand var bygden på Murberget, just för att där låg det en pub och ägaren där lovade ryssarna gratis öl om de lät byggnaderna vara. De byggnaderna står än idag. Så man ska inte underskatta ölens betydelse.
    Avslutar denna kommentar på bästa möjliga sätt och säger "Skål"

    SvaraRadera